Πως να διατηρήσετε το σπίτι σας ασφαλές ενώ ταξιδεύετε

Πέρυσι, η Αυστραλιανή Ομοσπονδία ταξιδιωτικών πρακτόρων ανέφερε ότι πάνω από 2,6 εκατομμύρια Αυστραλοί ταξίδευαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Δεδομένου ότι τόσα πολλά άτομα ταξιδεύουν πάνω από 16.000 χιλιόμετρα και αφήνουν τα σπίτια τους κενά για 2-4 εβδομάδες κάθε φορά, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορούμε να πάρουμε για να βεβαιωθούμε ότι τα πιο πολύτιμα αντικείμενά μας παραμένουν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα.

Η Ring, μια εταιρία έξυπνης εγχώριας ασφάλειας της Αυστραλίας, έχει επιμεληθεί μια εύκολη λίστα ελέγχου για το σπίτι σας – δίνοντάς σας την ελευθερία να συγκεντρωθείτε πλήρως σε όλα τα υπέροχα μέρη που θα επισκεφθείτε για τις διακοπές σας.

Πυκνοί θάμνοι και ψηλά φυτά είναι εξαιρετικοί τρόποι για να παρέχουν κάποια επιπλέον προστασία της ιδιωτικής ζωής για εσάς και το σπίτι σας, αλλά παρέχουν επίσης ειδική προστασία αφού κρύβουν τυχόν τρύπες για τους διαρρήκτες που ίσως να κρύβονται στην αυλή σας. Βεβαιωθείτε ότι η αυλή σας είναι πάντα κομμένη και πλήρως ορατή από το δρόμο και ότι ανάβουν τυχόν σκοτεινά σημεία με προβολείς ή ότι καλύπτονται από κάμερες ασφαλείας.

Ορίστε έξυπνους χρονοδιακόπτες – σε αντίθεση με τους κανονικούς χρονομετρητές, οι έξυπνοι χρονομετρητές σάς επιτρέπουν να ρυθμίζετε τα φώτα σας σε εναλλασσόμενα, τυχαία χρονοδιαγράμματα, δίνοντας την εντύπωση ότι έχετε ένα γεμάτο και πολυσύχναστο σπίτι και δεν είναι προφανές ότι δεν είστε σπίτι.

Οργανώστε την αλληλογραφία σας – όταν υπάρχει πολλή αλληλογραφία που συσσωρεύεται στο κατώφλι σας ή στο γραμματοκιβώτιό σας, είναι προφανές ότι είστε μακριά. Ζητώντας από τους γείτονες και τους φίλους σας να παρακολουθούν και να συλλέγουν την αλληλογραφία θα εξασφαλίσουν ότι το σπίτι σας δεν φαίνεται κενό. Εναλλακτικά, τα τοπικά σας ταχυδρομεία ίσως προσφέρουν μια μοναδική καινούργια υπηρεσία που επιτρέπει στα νοικοκυριά να σταματούν προσωρινά την αλληλογραφία τους για διάστημα έως και 12 μηνών.

Παρακαλέστε τον γείτονα σας να σταθμεύει στο δρόμο σας – αυτό το μικρό βήμα εξασφαλίζει ότι πάντα μοιάζει πως έχει κάποιον στο σπίτι, αποτρέποντας κάθε πειρασμό σε διαρρήκτες.

Οργανώστε ένα άτομο να προσέχει το σπίτι – εάν δεν έχετε έναν φίλο που μπορεί να μείνει στο σπίτι σας ενώ λείπετε, υπάρχουν ανάλογες εταιρείες που παρέχουν βολικές υπηρεσίες προστασίας σπιτιών.

Μην καυχηθείτε στα κοινωνικά δίκτυα – η υπέρβαση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης θα μπορούσε να αφήσει το σπίτι σας ευάλωτο σε διάρρηξη – οι εικόνες του προορισμού σας είναι ιδανικές για τους κλέφτες με ψηφιακές δεξιότητες για να δουν ότι δεν είστε σπίτι. Περιμένετε έως ότου επιστρέψετε στην πατρίδα σας πριν μιλήσετε για αυτά στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και αν θέλετε να μοιραστείτε τα σχέδιά σας, κάντε το με μια ιδιωτική ομάδα ανθρώπων που μπορείτε να εμπιστευτείτε.

Επενδύστε στην έξυπνη ασφάλεια – η νέα τεχνολογία διευκολύνει την παρακολούθηση των σπιτιών κατά τη διάρκεια των διακοπών – παρέχοντας ειδοποιήσεις κίνησης από οποιονδήποτε κρύβεται γύρω ή από πακέτα που παραλαμβάνονται ενώ βρίσκεστε μακριά. Έτσι μπορείτε μέσω εφαρμογών στο κινητό να παρακολουθείτε ζωντανά τι γίνεται στο σπίτι σας, ενώ λαμβάνετε ειδοποιήσεις εάν παραβιαστεί κάποια πόρτα ή παράθυρο, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε περιπτώσεις απουσίας από το σπίτι.

Τα χαζά λάθη που κάνουμε όταν ταξιδεύουμε

Είναι η μοναδική φορά που αποφασίζουμε να αναλάβουμε μερικούς ακόμη κινδύνους. Αλλά υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι που μας κάνουν να φαινόμαστε χαζοί Όταν πρόκειται για ταξίδια, τείνουμε να παίρνουμε μερικούς πρόσθετους κινδύνους. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πιθανώς δεν πρέπει να κάνετε όταν ταξιδεύετε.

Δείχνοντας τα προσωπικά σας αντικείμενα

Οι ντόπιοι είναι εξαιρετικά πεπειραμένοι να ξεχωρίζουν τους ευάλωτους τουρίστες και να λαμβάνουν τιμαλφή όπως κάμερες, τηλέφωνα και πορτοφόλια. Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε αυτά τα αντικείμενα κρυμμένα σε καλά σημεία για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο κλοπής – είναι, δυστυχώς, πιο συνηθισμένο από ότι αναμένετε. Όσοι διαμένουν σε ξενώνες και παρόμοια καταλύματα, κρύβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα σε ασφαλές σημεία. Χρησιμοποιείστε ντουλάπια με λουκέτα, και μην τα εμφανίζετε όλα μαζί.

Οδηγώντας χωρίς άδεια

Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί αν ταξιδεύετε στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά ισχύει σε όλο τον κόσμο – μην μπείτε στον πειρασμό να ανεβείτε σε μοτοσικλέτα εάν δεν έχετε άδεια. Οι δρόμοι θα είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από ό, τι είναι στο σπίτι, και αν συνδυάσετε αυτό με την έλλειψη γνώσης για το πώς να οδηγείτε, είναι καταλύτης για καταστροφή. Οι δρόμοι της Ταϊλάνδης είναι από τους πιο επικίνδυνους στον κόσμο, ενώ 478 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ανά εβδομάδα πέρυσι, σύμφωνα με το BBC News. Και αυτό χωρίς να αναφέρουμε το ιατρικό κόστος που ακολουθεί ένα τροχαίο ατύχημα – πρέπει να πληρώσετε περίπου $5.500 στην Μπανγκόκ αν τραυματιστείτε ενώ οδηγείτε ένα ποδήλατο.

Ανύπαρκτος προϋπολογισμός

Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη των τουριστών. Αντιμετωπίστε τον κίνδυνο να αποχωρήσετε από την τσέπη σας πολύ νωρίς, δημιουργώντας έναν ημερήσιο προϋπολογισμό που θα σας επιτρέψει να καλύψετε όλες τις ανάγκες σας, καθώς και κάποιο περιθώριο για τον εαυτό σας. Είναι επίσης σημαντικό να διαθέτουμε κάποια επιπλέον χρήματα σε περίπτωση τυχόν απροσδόκητων δαπανών, όπως τέλη αποσκευών, καταλύματα έκτακτης ανάγκης και οι προαναφερόμενοι ιατρικοί λογαριασμοί.

Να αγνοήσετε τον τοπικό πολιτισμό

Μην κάνετε κανένα πολιτιστικό faux pas ενώ κάνετε διακοπές. Η προσβολή των ντόπιων με την παραβίαση των προτύπων τους πιθανότατα να μην πάει καλά, οπότε διαβάστε λίγο για την ιστορία και τις τρέχουσες πρακτικές όπου κι αν κατευθυνθείτε, ώστε να αποφύγετε τυχόν ατυχίες. Μπορεί να υπάρχουν περίεργα πράγματα για να προσέξετε, όπως η μέθοδος της Ιαπωνίας για να χαιρετήσετε άλλους – πράγμα που είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό, τι μπορεί να σκεφτείτε.

Τόλμη για δοκιμή της τοπικής κουζίνας

Σίγουρα, θα θελήσετε να δοκιμάσετε όλα τα πιάτα που προσφέρονται όταν ταξιδεύετε. Τα τοπικά φαγητά σε ολόκληρο τον κόσμο είναι τόσο συναρπαστικά και ποικίλα, και παρόλο που είναι καλή ιδέα να γνωρίσετε τους πολιτισμούς μέσα από το φαγητό, θα πρέπει να το πάρετε αργά. Μην βιαστείτε να φάτε ένα άγριο πικάντικο γεύμα, επειδή πρόκειται να πετάξει το σώμα σας και ίσως να σας κάνει να νιώσετε αρκετά άρρωστοι. Βάλτε τα απλά, λιγότερο περιπετειώδη τρόφιμα στην αρχή για να αφήσετε το σώμα σας να συνηθίσει την κουζίνα.

Βάζοντας πολλά στο πρόγραμμα

Πάρτε το χρόνο σας. Ένα κοινό λάθος που κάνουν οι τουρίστες είναι να προσπαθούν να κάνουν πάρα πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βεβαιωθείτε ότι δεν συμπυκνώνετε τα πάντα σε ένα τόσο μικρό διάστημα που θα κουραστείτε. Δώστε στον εαυτό σας χώρο για να αναπνεύσετε και να εξερευνήστε σε ένα χαλαρό ρυθμό – είναι εγγυημένο ότι θα βρείτε πολλά πράγματα να κάνετε που δεν είχατε αναμένει από την αρχή, έτσι μια αυστηρή διαδρομή δεν είναι ακριβώς μια καλή ιδέα.

Προκλήσεις και δυσκολίες στο ταξίδι: δοκιμασίες για ταξιδιώτες

Όταν αρχίζετε να ταξιδεύετε για πρώτη φορά θα δείτε ότι συμβαίνουν πολλά πράγματα στον δρόμο: κάποια κακά, άλλα προκλητικά. Μερικές φορές είναι απροσδόκητα και άλλες φορές μπορείτε να τα αποφύγετε εντελώς. Αλλά όλα σας διαμορφώνουν σαν ταξιδιώτες. Το πώς αντιδράς σε αυτά τα πράγματα, και τι μαθαίνεις από αυτά – εξαρτάτε από εσένα.

Κάθε ταξιδιώτης θα αντιμετωπίσει τις ακόλουθες προκλήσεις. Σκεφτείτε τις ως ιεροτελεστίες διέλευσης, όπως οι δοκιμές με πυρκαγιά. Ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετωπίζετε εξαρτάται από εσάς.

Ληστείες

Μια μικρή ληστεία μπορεί να φαίνεται ασήμαντο αλλά είναι ένα μεγάλο χτύπημα για έναν άπορο backpacker. Χάνοντας πράγματα αξίας $500 ή 600 δολαρίων πονάει. Γι’ αυτό ίσως πρέπει να έχετε ασφάλεια, ένα μάθημα που μερικοί άνθρωποι μαθαίνουν σκληρά. Ίσως να μην είστε σε θέση να πολεμήσετε τους ληστές – ένα άλλο μάθημα που μπορεί να μάθει κάποιος με σκληρό τρόπο. Εντούτοις, πρἐπει να παρακολουθείτε πολύ προσεκτικά τα πράγματά σας.

Ψεύτες και scammers

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως – είναι κάτι που συμβαίνει με τους περισσότερους ταξιδιώτες, ιδιαίτερα εκείνους που πηγαίνουν μόνοι τους. Όταν βρίσκεστε σε ένα νέο μέρος και δεν γνωρίζετε τα κόλπα, μπορεί να είναι δύσκολο να επιλέξετε φίλους από εχθρούς. Η ιδέα είναι να μην την αφήσετε να σας επηρεάσουν, να το γράψετε απλώς ως εμπειρία, να γελάσετε με τον εαυτό σας, να μάθετε από αυτό και να προχωρήσετε. Το πραγματικό πρόβλημα είναι όταν αρχίζει να συμβαίνει ξανά και ξανά …

Χάνοντας / ξεχνώντας το διαβατήριό σας

Ψάχνετε τις τσέπες σας, την τσάντα σας, ελέγχετε το πάτωμα γύρω σας και συνειδητοποιείτε ότι το διαβατήριό σας δεν είναι εκεί. Οι αντιδράσεις πέφτουν σε δύο κατηγορίες: παραίτηση από την αναζήτηση ή πανικός. Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά εάν χάσετε το διαβατήριό σας εκτός από τα απαραίτητα βήματα – κατευθυνθείτε προς μια πρεσβεία ή ένα προξενείο και περάστε από την επίπονη διαδικασία αντικατάστασης. Αν μη τι άλλο, είναι μια ιστορία για τους φίλους σας.

‘Δεν έχουμε την κράτησή σας’

Αυτό είναι ένα ακόμη από αυτά τα συναισθήματα λύπης, όταν οι διακοπές που έχετε προγραμματίσει σχολαστικά σχεδόν αμέσως εκτροχιάζονται από κάποια διοικητική απροσεξία, του ξενοδοχείου ή ξενώνα ή Airbnb, που απλά δεν έχουν την κράτησή σας. Αυτό σας δείχνει από τι είστε φτιαγμένοι ως ταξιδιώτες. Συμφωνείτε με τον ρεσεψιονίστ; Βάζεις τα κλάματα; Έχει θύελλα έξω και προσπαθήτε να βρείτε κάπου αλλού να μείνετε; Πηγαίνετε στο δωρεάν Wi-Fi και αρχίζετε την αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών; Αυτό το μικρό περιστατικό θα δείξει πολλά για εσάς.

Λείπει μια πτήση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να χάσετε μια πτήση, και τουλάχιστον ένας από αυτούς θα συμβεί σε σας σε κάποια στιγμή. Μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση, δηλαδή να χάσετε μια πτήση σύνδεσης. Η αρχική σας πτήση μπορεί να ακυρωθεί και να βρεθείτε σε μια δύσκολη θέση. Και πάλι, η αντίδρασή σας θα δείξει πολλά για εσάς. Διαλέγετε οργή, χαμογελαστή γοητεία ή κουρασμένη αντίδραση; Δεν υπάρχει σωστή απάντηση εδώ. Αλλά θα μάθετε πολλά.

Αρρώστιες

Το να αρρωστήσετε στο σπίτι είναι χάλια, αλλά το να αρρωσταίνετε ενώ ταξιδεύετε είναι ακόμα χειρότερο. Αρχίζετε να πανικοβάλλεστε για το είδος του ιού που καταφέρατε να πάρετε από αυτόν τον ξένο τόπο. Υποφέρετε από περίεργα συμπτώματα σε περίεργο μέρος. Το να αρρωστήσετε στο εξωτερικό, ειλικρινά, είναι φοβερό και δεν υπάρχει καλός τρόπος να αντιδράσετε σε αυτό. Απλά πρέπει να παλέψετε και στη συνέχεια να το φορέσετε ως σήμα τιμής.

Συμβουλές για ασφαλή ταξίδια κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Δεν το θεωρήσαμε δυνατόν, αλλά φαίνεται ότι οι θερμοκρασίες θα ανέβουν ξανά καθώς συνεχίζει το καλοκαίρι.

Για όσους μετακινούνται για εργασία ή ξεκινούν για ένα ταξίδι το Σαββατοκύριακο, το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι μια καταστροφή που προκαλείται από καύσωνα. Εδώ έχουμε μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να φτάσετε εκεί με ασφάλεια.

Το βασικό είναι να μην ξεχνάτε το μπουκάλι νερού σας. Η οδήγηση σε πολύ ζεστό καιρό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες συγκέντρωσης, ειδικά για όσους κάνουν μεγαλύτερα ταξίδια και δεν έχουν την τύχη να έχουν κλιματισμό.

Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι όταν οδηγείτε μεγάλες αποστάσεις σε θερμά αυτοκίνητα για να βεβαιωθείτε ότι εστιάζεστε πλήρως στο δρόμο. Είναι επομένως σκόπιμο να ταξιδέψετε με άφθονο νερό, τόσο για το ίδιο το ταξίδι όσο σε περίπτωση που είστε άτυχοι και μείνετε στον δρόμο.

Ενώ η καλή συντήρηση του οχήματος είναι απαραίτητη ανά πάσα στιγμή, είναι ακόμα πιο σημαντικό να είστε προσεκτικοί σε ακραίες θερμοκρασίες, οπότε βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας έχει τη σωστή ποσότητα ψυκτικού και λαδιού πριν ξεκινήσετε. Επίσης να ελέγξετε τις πιέσεις των ελαστικών, εξασφαλίζοντας ότι έχετε βάλει νερό στο αυτοκίνητο και ότι οι υαλοκαθαριστήρες είναι σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορείτε να κρατήσετε το παρμπρίζ σας απαλλαγμένο από βρωμιές και εμπόδια.

Όσοι ταξιδεύουν με τρένο πρέπει επίσης να μεταφέρουν ένα μπουκάλι νερό και αν αισθάνονται άσχημα, να κατεβούν στην επόμενη στάση, όπου ένα μέλος του προσωπικού θα χαρεί να βοηθήσει. Η ίδια λογική ισχύει και για τα λεωφορεία.

Η τοποθέτηση ενός μπουκαλιού με νερό στην κατάψυξη το βράδυ πριν από το ταξίδι μπορεί να βοηθήσει, καθώς το νερό θα ξεπαγώσει αργά καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Εάν αισθάνεστε ζεστοί, μπορείτε να κρατήσετε τους καρπούς και το λαιμό σας δροσερό χρησιμοποιώντας το μπουκάλι του νερού.

Δοκιμάστε και κρατήστε θέσεις πριν ταξιδέψετε και εάν βρίσκεστε σε τρένο ή λεωφορείο χωρίς κλιματισμό, καθίστε κοντά σε ένα ανοιχτό παράθυρο. Μπορεί επίσης να αξίζει να συσκευάσετε ένα μικρό πικνίκ (εάν πρόκειται να ταξιδέψετε για λίγο) για να διατηρήσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα ψηλά.

Στις συγκοινωνίες θυμηθείτε να προσφέρετε μια θέση σε εκείνους που μπορεί να το χρειάζονται, ενώ όσοι αισθάνονται άρρωστοι να επικοινωνήσουν με ένα μέλος του προσωπικού στον επόμενο σταθμό.

Στο Λονδίνο για παράδειγμα υπάρχουν 192 κλιματιζόμενα τρένα που εξυπηρετούν το 40% του δικτύου. Η πλειοψηφία του London Overground είναι επίσης κλιματιζόμενο – οπότε μπορεί να θέλετε να αλλάξετε το ταξίδι σας για να ταξιδέψετε σε μερικά από αυτά.

Εάν δεν είστε σε θέση να ταξιδέψετε σε μία από τις πιο δροσερές γραμμές, δοκιμάστε να τοποθετήσετε τον εαυτό σας κοντά σε ένα από τα παράθυρα σε κάθε άκρο του τρένου ή μετρό για να πάρετε ένα αεράκι.

Ένας εκπρόσωπος της υπεύθυνης εταιρείας μεταφορών του Λονδίνου πρόσθεσε ότι όλα τα λεωφορεία έχουν παράθυρα και όλα τα νέα διώροφα λεωφορεία χρησιμοποιούν συστήματα ψύξης.

Η εταιρεία αυτή καταλαβαίνει πλήρως ότι τα ταξίδια μπορεί να είναι άβολα κατά τη διάρκεια περιόδων ζεστού καιρού και επενδύουν εκατομμύρια λίρες για να κάνουν το μετρό και τα λεωφορεία πιο δροσερά για τους πολίτες.